De meeste klanten hebben onze hulp nodig bij het opstellen van ViB's, daar zijn we goed in en helpen we graag mee. Het label of etiket wordt vaak door onze klanten zelf opgemaakt en daar zagen of hoorden we vaak niks van, tot medio vorig jaar….

Sinds een aantal maanden krijgen we weer steeds meer vragen over het label of etiket; Wat moet er wel/niet op het etiket staan? Wanneer moet de tastbare gevarenaanduiding op het etiket? Het label is weer HOT! Geweldig, toch? Zeker weten. In veel gevallen is het etiket het belangrijkste middel om gevareninformatie te delen. De pictogrammen en de H-zinnen zijn het middel om de gebruiker te laten zien welke gevaren een product met zich meebrengt.

HET NADEEL VAN DE HERNIEUWDE AANDACHT

Toch zit er ook een keerzijde aan die hernieuwde aandacht voor het etiket waaronder de intensievere controles of inspecties door klanten of inspectiediensten. Bij navraag blijkt een groot deel van de vragen, die aan ons gesteld worden, voort te komen uit controle door klanten of inspectiediensten. In tegenstelling tot de regels voor classificatie en de inhoud van het VIB zijn de eisen aan het label vrij duidelijk en hard en daardoor beter te controleren.

Als voorbeeld: Het handschoenmateriaal moet in het ViB aangegeven worden. Controle is vaak alleen op of het er staat maar of het ook het juiste materiaal is, is lastig te bepalen en daarmee ook niet te controleren. Als je dat vergelijkt met bijvoorbeeld de pictogram grootte op het label; is de eis minimaal 10mm, controle op deze eis is vrij eenvoudig, meetlat erlangs en als het 9.7mm is dan voldoet het niet aan de letter van de wet. Je kunt je in het laatste geval afvragen of het dan noodzakelijk is om alle verpakkingen uit de markt te halen en het etiket aan te laten passen omdat het niet volgens de letter van de wet is. Is de veiligheid van de gebruiker in gevaar als de zijde van het pictogram 0.3mm te klein is? In vergelijking met het handschoenmateriaal op het ViB heeft de gebruiker er meer baat bij dat het correcte handschoenmateriaal vermeld is...

Begrijp me niet verkeerd, de wetgeving is er uiteraard niet voor niks, maar als dat leidt tot onuitvoerbare, onhaalbare of onbenullige eisen dan denk ik dat we z’n allen verkeerd bezig zijn. Zolang de veiligheid van de gebruiker voorop en centraal staat, vind ik dat het mogelijk gemaakt moet worden om de randen op te zoeken zeker in de internationale handel en de steeds verder digitaliserende wereld waarin we opereren.

TIJD VOOR INNOVATIE IN “GEEST” VAN DE WET

Mijn oproep: Laten we discussies als 'welke taal voorop moet bij een harmonica-etiket' of 'wanneer mag je dit soort etiket wel of niet gebruiken' niet beperken tot de letter van de wet! Laten we in de geest van de wet handelen en dus zorgen dat de juiste informatie op een etiket staat en de gebruiker geïnformeerd is. Liefst zelfs de wetgeving aanpassen maar dat is er een van de lange adem! 

Gun de markt wat meer ruimte om ook op dat vlak te innoveren, digitaal is er zoveel mogelijk (QR-codes; lezen van UFI-codes, etc) en dit wordt in de conservatieve wereld van de ViBs en etiketten naar mijn idee te weinig benut…

Tot zover mijn oproep 😉

Op dit moment kunnen we (nog) niet anders dan aan de letter van de wet voldoen. Hulp nodig? In de komende weken zullen we FAQ's; webinar & factsheets opmaken rond het thema labeling, check onze website en LinkedIn pagina of meld je aan voor onze nieuwsbrief.

groetjes,

ivo

Bron: https://www.devibfabriek.nl/het-etiket-is-weer-hot/

Wat zijn P-zinnen?

P-zinnen of officieel “precautionary”-zinnen (voorzorgmaatregelen) zijn zinnen die informatie geven over de te nemen voorzorgsmaatrgelen bij het gebruik van het product. Afhankelijk van de toegekende H-zin(nen) geeft de P-zin weer welke maatregelen te nemen alvorens het product te gebruiken.

Welke P-zinnen zijn er?

Er zijn heel veel P-zinnen die allemaal een net iets andere voorzorgsmaatregel weergeven. Een volledige lijst is hier te vinden: .

De P-zinnen zijn onder te verdelen in 3 verschillende categorieën:

Deze P-zinnen zijn met het Globally Harmonised System (GHS) over de hele wereld gestandaardiseerd. In ieder deel van de wereld staat de P102 voor “Buiten het bereik van kinderen houden”.

Hoeveel P-zinnen horen er bij een product?

Hoeveel p-zinnen er bij een product horen en welke is afhankelijk van de toegekende H-zinnen. In de CLP wetgeving is een relatie gelegd tussen de H-zin en de daarbij behorende P-zinnen. In sommige gevallen (groot gevaar) kunnen bij 1 specifieke H-zin soms wel 10 P-zinnen behoren. Als het product dan meerdere H-zinnen heeft gekend gekregen dan kan het aantal P-zinnen zomaar oplopen tot >20!

In de Europese implementatie van CLP is daarom opgenomen dat je het aantal P-zinnen mag maximaliseren tot 6, tenzij het gevaar van dermate omvang is dat dit niet voldoende blijkt. De keuze welke P-zinnen dan te gebruiken is van 2 aspecten afhankelijk namelijk de prioritering die de P-zinnen meekrijgen vanuit de CLPen het uiteindelijke gebruik van het product. Een afweging die door de verkoper van het product gemaakt moet worden….

Waar kan ik de P-zinnen vinden?

De P-zinnen zijn volgens de wetgeving op een aantal plekken verplicht:

  1. Het etiket/label hier geven ze de gebruiker snel inzicht in welke gevaren dat er van toepassing zijn op het product en welke voorzorgsmaatregelen te nemen.
  2. Het veiligheidsinformatieblad, dit document geeft uitgebreid weer welke gevaren het product met zich meebrengt en hoe het product te gebruiken. In dit document wordt de classificatie/indeling van het product waar de P-zinnen een onderdeel van zijn, weergegeven.

Gebruik van de P-zinnen bij gevarencommunicatie

De voorzorgsmaatregelen zijn een belangrijk onderdeel van de gevarencommunicatie en wordt vaak gebruikt als basis bij het veilige gebruik van gevaarlijke producten op de werkvloer in bijvoorbeeld de werkplekinstructiekaart (WiK). Het is hierbij belangrijk dat de juiste informatie wordt gedeeld en dat die informatie altijd hetzelfde en up-to-date is. 

Wat zijn H-zinnen?

H-zinnen of officieel “hazard”-zinnen (gevarenzinnen) zijn het resultaat van de indeling volgens CLP Verordening en geven in een korte zin aan welk gevaar het gebruik van een product met zich mee brengt.

Welke gevarenzinnen zijn er?

Er zijn veel gevarenzinnen die allemaal een net iets ander gevaar weergeven. Een volledige lijst is hier te vinden: .

De H-zinnen zijn onder te verdelen in 3 verschillende gevaren:

Deze gevarenzinnen zijn met het Globally Harmonised System (GHS) over de hele wereld gestandaardiseerd. In ieder deel van de wereld staat de H319 voor “Veroorzaakt ernstige oogirritatie”.

Additioneel zijn er in Europa een aantal EUH-zinnen gedefinieerd. Gevarenzinnen die alleen voor Europa van toepassing zijn. Bijv. EUH204 "Bevat isocyanaten. Kan een allergische reactie veroorzaken." De EUH-zinnen zul je dus ook alleen in Europa terugvinden en niet in andere delen van de wereld.

Waar kan ik de gevarenzinnen vinden?

De H-zinnen zijn volgens de wetgeving op een aantal plekken verplicht:

  1. Het etiket/label hier geven ze de gebruiker snel inzicht in welke gevaren dat er van toepassing zijn op het product.
  2. Het veiligheidsinformatieblad, dit document geeft uitgebreid weer welke gevaren het product met zich meebrengt en hoe het product te gebruiken. In dit document wordt de classificatie/indeling van het product waar de H-zinnen een onderdeel van zijn, weergegeven.
  3. De webshop, dit is een vaak vergeten plek(!) ook hier is het bedoeld om de koper/gebruiker de gelegenheid te geven te zien wat de gevaren zijn. De koper/gebruiker kan op deze manier een afweging maken of de gevaren voor hem aanvaardbaar zijn voordat het product gekocht wordt.

Gebruik van de H-zinnen bij gevarencommunicatie

De gevarenzin is een belangrijk onderdeel van de gevarencommunicatie en wordt vaak gebruikt bij communicatie over de gevaren op de werkvloer in bijvoorbeeld de werkplekinstructiekaart (WiK). Het is hierbij belangrijk dat de juiste informatie wordt gedeeld en dat die informatie altijd hetzelfde en up-to-date is. Uit de H-zinnen komen vervolgens ook de belangrijke P-zinnen voort.